Biologiczna rola surwiwiny - Karczmarek-Borowska, Bożenna; Zmorzyński, Szymon; Filip, Agata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Surwiwina jest białkiem, które przeciwdziała apoptozie przez inhibicję aktywności inicjatorowych i efektorowych kaspaz oraz wiąże się z mikrotubulami wrzeciona mitotycznego, hamując apoptozę zależną od mitochondriów. Białko to wykazuje wysoką aktywność w fazie G2/M, lokalizując się w różnych częściach aparatu mitotycznego, włączając w to m.in. centromery i mikrotubule. Obecność surwiwiny odnotowano w większości nowotworów, natomiast nie stwierdzono jej w tkankach prawidłowych, dlatego może ona stanowić idealny cel terapeutyczny w leczeniu chorób nowotworowych.