Molekularne podstawy komplementacji diety fitosterolami w aspekcie zachorowalności i leczenia raka - Półrolniczak, Anna; Rubiś, Błażej; Rybczyńska, Maria (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Fitosterole do niedawna kojarzone były głównie z hipolipemicznym mechanizmem działania, jakkolwiek sugeruje się, że wysoka zawartość fitosteroli w diecie może również redukować częstość występowania wielu nowotworów. Spośród fitosteroli najczęściej w przyrodzie występują b-sitosterol, kampesterol i stigmasterol. Ich strukturalne podobieństwo do cholesterolu skutkuje również podobieństwem losów tych związków w ustroju. Niemniej jednak fitosterole słabiej niż cholesterol wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Efekt biologiczny podawania fitosteroli jest różnorodny i zależny od wielu czynników. Wykazują one działanie antyaterogenne poprzez zmniejszanie stężenia cholesterolu we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Odmiennie działają oksypochodne fitosteroli, wykazując właściwości cytotoksyczne, mutagenne i kancerogenne. Fitosterole i ich utlenione pochodne mogą wywierać korzystny dla organizmu wpływ na komórki nowotworowe, hamując ich proliferację, przerzutowanie czy też indukując apoptozę lub mobilizując układ immunologiczny. Mogą one również hamować aktywność glikoproteiny P odpowiedzialnej za zjawisko oporności wielolekowej. Jak jednak wykazano, niektóre fitosterole i oksyfitosterole mogą również wykazywać działanie cytotoksyczne na komórki prawidłowe.