Yes, we can - Fedorowski, Jarosław (Menedżer Zdrowia, 2009)
Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Dyrektorów Medycznych, Jarosław J. Fedorowski, dostrzega jednak korzyści płynące z kryzysu. Według niego daje on szansę na poprawę wskaźników epidemiologicznych (choćby ze względu na to, że więcej Polaków rzuci palenie), prowadzenie racjonalnej gospodarki w szpitalach, polepszenie obsługi pacjentów w szpitalach, zmniejszenie wymagań Narodowego Funduszu Zdrowia tam, gdzie są one kosztochłonne. Według Jarosława J. Fedorowskiego z kryzysu można skorzystać.