Raport - Cena monopolu (Menedżer Zdrowia, 2009)
Afera w warszawskim Centrum Onkologii zbiegła się z ogłoszeniem raportu szwedzkich naukowców, w którym po raz kolejny polska onkologia oceniona jest jako jedna z najgorszych w Europie. Prorocza zbieżność zdarzeń. Czy nie powinna ona natchnąć resortu do połączenia tych dwóch spraw i utworzenia niezależnej komisji, która oceniłaby, czy rzeczywiście nie można nic zrobić, aby co roku tak wielu Polaków nie zapadało na raka, aby tak wielu – w przeciwieństwie do prawie wszystkich krajów europejskich – na niego nie umierało?!