Polska w ogonie Europy - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Przedstawiamy raport na temat europejskiej onkologii w kontekście dostępu do nowoczesnych terapii opracowany przez Karolinska Institutet. Polska wypada w nim bardzo słabo, co jest pochodną m.in. jednych z najniższych wydatków na onkologię w Europie: u nas przypada przeciętnie 41 euro na pacjenta, przy średniej europejskiej wynoszącej ponad 130 euro na pacjenta. Dłuższy jest w Polsce czas oczekiwania na faktyczne dopuszczenie na rynek leków onkologicznych. Efekty tej polityki są widoczne – to jeden z najgorszych wskaźników przeżywalności w chorobach nowotworowych.