Kliknięte korzyści - Demidowicz, Marcin (Menedżer Zdrowia, 2009)
Elektroniczna recepta, rejestr usług medycznych czy informatyczny system monitorowania zagrożeń już niedługo powinny zacząć funkcjonować w naszym kraju. Powinny, ale… kluczem są pieniądze. Na pilotaże, stworzenie systemu – są. Na ich funkcjonowanie – jak się przekonali kardiolodzy – niekoniecznie. Są jednak pewne zwiastuny zmiany, bo w systemie jednorodnych grup pacjentów uwzględniono niektóre procedury związane z telemedycyną. Warto jednak zrobić to na szeroką skalę, ponieważ zastosowanie tych technologii to olbrzymie oszczędności, co pokazują przykłady zza granicy i z polskich pilotaży.