Co piszczy w G-DRG - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Niemcy długo przygotowywali się do wprowadzenia tamtejszego systemu jednorodnych grup pacjentów, w skrócie nazywanego G-DRG. Próbowali przewidzieć skutki wprowadzenia tego systemu i odpowiednio przygotować do nich prawodawstwo. Wszystkiego przewidzieć się nie dało. Okazało się na przykład, że potrzeba mniej pielęgniarek, a więcej lekarzy, pacjenci zaś bywają wypisywani ze szpitala zbyt szybko, co zyskało sobie barwne miano krwawych wypisów . Zapraszamy do lektury artykułu Anny Wieczorkowskiej.