Szpital jak kułak - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2009)
Przewodniczący Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy Krzysztof Bukiel, przypomina dostawy obowiązkowe, jakimi w czasie PRL gnębiono rolników indywidualnych. Jego zdaniem podobną politykę stosuje obecnie wobec szpitali Narodowy Fundusz Zdrowia, dowolnie manipulując np. wyceną punktu.