Artykuły oryginalne Wieloosrodkowe badanie porównawcze właściwości pielęgnacyjnych i tolerancji preparatów Alantan, Bepanthen, Linomag i Sudocrem® u dzieci z pieluszkowym zapaleniem skóry - Placek, Waldemar; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Kaszuba, Aleksandra; Romańska, Krystyna; Michalak, Iwonna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Streszczenie Wprowadzenie : Pieluszkowe zapalenie skóry (PZS) należy do najczęstszych schorzeń skóry wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego. Podkreśla się udział w patogenezie różnorodnych czynników o miejscowym działaniu drażniącym. Podstawą profilaktyki i leczenia jest właściwa pielęgnacja, prowadząca do stopniowej odbudowy bariery skórnej w tej wrażliwej okolicy. Cel : Celem badań była ocena porównawcza właściwości pielęgnacyjnych i tolerancji preparatów Alantan, Bepanthen, Linomag i Sudocrem® stosowanych miejscowo u niemowląt i małych dzieci w przypadkach PZS. Materiał i metody : Badania przeprowadzono jednocześnie w 6 ośrodkach badawczych w grupie 140 dzieci (70 dziewczynek, 70 chłopców) w wieku od 1. mies. do 3. roku życia z rozpoznaniem PZS o średnim stopniu nasilenia. Chore dzieci kwalifikowano do jednej z 4 grup stosujących różne preparaty pielęgnacyjne (Bepanthen, Alantan, Linomag i Sudocrem®). Stopień nasilenia PZS określano w dniach 0., 2. i 4. na podstawie oceny objawów klinicznych, takich jak rozległość zmian, nasilenie rumienia, wykwitów grudkowych i złuszczania, każdy w skali 0–3 pkt. Rodzice podczas każdej wizyty oceniali walory kosmetyczne stosowanych preparatów. Wyniki : Porównanie skuteczności klinicznej badanych preparatów wykazało znamiennie większą (p < 0,001) i szybszą poprawę stanu skóry (p < 0,01) po zastosowaniu Sudocremu® w porównaniu z Alantanem, Bepanthenem i Linomagiem. Nie zaobserwowano żadnych objawów miejscowej nietolerancji preparatu. Rodzice leczonych dzieci potwierdzili korzystne walory kosmetyczne Sudocremu® – 71% ocen bardzo dobrych i 20% dobrych (najwięcej spośród 4 badanych preparatów). Wnioski : 1. Preparat Sudocrem® wykazał największą skuteczność terapeutyczną i szybkość działania w przypadkach PZS w porównaniu z innymi badanymi preparatami (Bepanthen, Alantan, Linomag). 2. Preparat Sudocrem® jest dobrze tolerowany przez wrażliwą i delikatną skórę niemowląt i małych dzieci. 3. Walory kosmetyczne preparatu Sudocrem® zostały bardzo wysoko ocenione przez rodziców lub opiekunów chorych dzieci. 4. Stosowanie preparatu Sudocrem® w przypadkach PZS o średnim stopniu nasilenia zmian skórnych może być wystarczające do uzyskania pełnego wyleczenia.