Artykuł oryginalny Wpływ emolientu Eucerin® Kojące mleczko do ciała 12% Omega na przeznaskórkową utratę wody, nawilżenie naskórka i elastyczność skóry u dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry - Silny, Wojciech; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Hasse-Cieślińska, Marta; Marciniak, Adriana; Olek-Hrab, Karolina (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Streszczenie Wprowadzenie : Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest przewlekłą i świądową dermatozą o złożonej etiopatogenezie. Podstawowym leczeniem zarówno w okresie zaostrzenia zmian skórnych, jak i remisji jest stosowanie preparatów nawilżających, zwanych emolientami. Cel Celem niniejszej pracy była ocena wpływu emolientu Eucerin® Kojące mleczko do ciała 12% Omega (firmy NIVEA Polska Sp. z o.o. Grupa Beiersdorf) na stopień nawilżenia i elastyczności skóry u dzieci chorych na AZS. Zanalizowano ponadto uzyskane wyniki, uwzględniając nasilenie procesu chorobowego i wiek badanych dzieci. Materiał i metody : Badaniem objęto 40 dzieci chorych na AZS w wieku 2–18 lat (średnia wieku 8,4 roku). Każdy z pacjentów stosował emolient Eucerin® Kojące mleczko do ciała 12% Omega 2-krotnie w ciągu dnia przez 4 tyg. Oceny stanu klinicznego (zarówno objawów podmiotowych, jak i przedmiotowych) dokonano na podstawie punktowego wskaźnika W-AZS. Przed włączeniem pacjenta do badania, po 1. dobie stosowania oraz po 2 i 4 tyg. aplikacji preparatu oceniono przeznaskórkową utratę wody (transepidermal water loss – TEWL), stopień nawilżenia naskórka i elastyczności skóry przy użyciu aparatu firmy Courage-Khazaka. Dodatkową ocenę powyższych parametrów przeprowadzono po 2 tyg. od zakończenia stosowania emolientu. Wyniki : Uzyskano statystycznie istotnie mniejsze średnie wartości wskaźnika W-AZS po 2 i 4 tyg. stosowania preparatu w porównaniu z okresem przed jego stosowaniem. Zaobserwowano istotny statystycznie wzrost stopnia nawilżenia naskórka i zmniejszenie średniej wartości TEWL już po 1. dobie stosowania emolientu. Pożądany efekt preparatu utrzymywał się przez cały okres jego stosowania. W odniesieniu do oceny elastyczności skóry nie wykazano statystycznie istotnych różnic w pomiarach. Uzyskano statystycznie istotną zależność między wartością wskaźnika W-AZS a pomiarami korneometrycznymi przeprowadzonymi przed stosowaniem i po 2 tyg. od zakończenia stosowania emolientu. Wykazano, że pomiar korneometryczny stopnia nawilżenia naskórka był statystycznie istotnie wyższy w przypadku grupy dzieci w wieku 2–6 lat. Analiza statystyczna ujawniła ponadto odwrotnie proporcjonalną zależność między pomiarami korneometrycznymi a wiekiem pacjenta. Wnioski : Stosowanie emolientów w leczeniu AZS przyczynia się do ograniczenia świądu, zmniejszenia nasilenia stanu zapalnego i wydłużenia okresów remisji. Emolienty istotnie wpływają na zmniejszenie TEWL i zwiększenie nawilżenia naskórka. Słowa kluczowe: atopowe zapalenie skóry, emolienty, przeznaskórkowa utrata wody, korneometria.