Artykuł oryginalny Autorska propozycja klasyfikacji obrazów kapilaroskopowych w łuszczycy zwyczajnej i stawowej - Bartosińska, Joanna; Chodorowska, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
treszczenie Wprowadzenie : Kapilaroskopia wału paznokciowego będąca nieinwazyjną, powtarzalną, dobrze tolerowaną przez pacjentów metodą diagnostyczną pozwala na ocenę mikrokrążenia skóry. Znalazła praktyczne zastosowanie w rozpoznawaniu twardziny układowej oraz ocenie postępu choroby. Wskazania do przeprowadzenia badania obejmują wiele chorób, w patogenezie których istotną rolę odgrywają nieprawidłowości w łożysku naczyniowym. Biorąc pod uwagę występowanie ewidentnych zmian naczyniowych w łuszczycy, kapilaroskopia może stać się istotnym badaniem w diagnostyce i monitorowaniu przebiegu choroby. Cel : Celem pracy była próba klasyfikacji obrazów kapilaroskopowych wałów paznokciowych palców rąk w łuszczycy zwyczajnej i stawowej. Materiał i metody : Badaniem objęto 53 chorych (47,75%) na łuszczycę stawową oraz 58 (52,25%) z łuszczycą zwyczajną. W badaniach wykorzystano autorski formularz oceny kapilaroskopowej wału paznokciowego palców rąk. Badanie kapilaroskopowe wykonywano przy użyciu mikroskopu optycznego do kapilaroskopii typu ProLab, model MSZ. Wyniki : Wyodrębniono cztery autorskie typy obrazu kapilaroskopowego u pacjentów z łuszczycą: I – prawidłowy lub zbliżony do prawidłowego (u 43,24% osób), II – z obecnością dużej liczby poskręcanych pętli naczyniowych (u 32,43%), III – typ blaszki (u 15,32%) i IV – z widocznym bladym tłem, zmniejszoną liczbą i wątłymi, cienkimi pętlami naczyniowymi (u 9,01%). Stwierdzono istotną zależność między występowaniem poszczególnych typów obrazu kapilaroskopowego a obecnością łuszczycy stawowej (p = 0,005). U 18,87% chorych na łuszczycę stawową obserwowano typ IV obrazu kapilaroskopowego, który nie występował u pacjentów bez zajęcia stawów. Wnioski: Badanie kapilaroskopowe może być pomocne w rozpoznaniu łuszczycy, szczególnie stawowej, ze względu na odrębne cechy pętli naczyniowych. Słowa kluczowe : kapilaroskopia, łuszczyca, łuszczyca stawowa.