Artykuł oryginalny Nowe trendy w leczeniu ziarniniaka grzybiastego i zespołu Sezary’ego - Batycka-Baran, Aleksandra; Reich, Adam; Jankowska-Konsur, Alina; Maj, Joanna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Streszczenie Pierwotne chłoniaki skóry (primary cutaneous lymphomas – PCL) są najczęstszym typem chłoniaków nieziarniczych o lokalizacji pozawęzłowej. Z uwagi na bogatą symptomatologię zmian skórnych, często niejednoznaczny obraz histologiczny oraz dużą liczbę postaci cechujących się odmiennym przebiegiem klinicznym, niejednokrotnie stanowią duży problem diagnostyczny i terapeutyczny. Ostatnio obserwuje się gwałtowny rozwój badań mających na celu lepsze zrozumienie etiopatogenezy tej grupy nowotworów. Można mieć zatem nadzieję, że już wkrótce dostępne będą nowe metody diagnostyczne i terapeutyczne pozwalające na wcześniejsze rozpoznawanie i skuteczniejsze leczenie PCL. Szczególnie duży postęp można obserwować w terapii ziarniniaka grzybiastego, najczęstszego PCL T-komórkowego. W niniejszej pracy podsumowano osiągnięcia ostatnich lat dotyczące diagnostyki i leczenia tego nowotworu. Obecnie uważa się, że terapię ziarniniaka grzybiastego należy rozpocząć we wczesnych stadiach zaawansowania klinicznego, a jej celem powinna być indukcja remisji lub opóźnienie progresji do stadiów wyższych. Zaleca się leczenie sekwencyjne, dostosowane do stadium zaawansowania klinicznego, o możliwie jak najmniejszej toksyczności. We wczesnych stadiach choroby jest wskazane stosowanie tzw. terapii ukierunkowanej na skórę. W przypadku progresji do wyższych stadiów powinno się zastosować leczenie systemowe, najlepiej lekami modyfikującymi odpowiedź immunologiczną, takimi jak: beksaroten, interferon a, denileukin diftitoks czy metotreksat. U pacjentów, którzy nie odpowiedzieli na powyższe leczenie, konieczne jest włączenie chemioterapii, rozpoczynając od monoterapii analogami puryn aż do polichemioterapii. Prowadzone są także liczne badania dotyczące nowych preparatów, m.in.: inhibitorów deacetylazy histonowej, agonistów receptora Toll-like, alemtuzumabu, zanolimumabu, forodezyny czy też wektorów adenowirusowych. Słowa kluczowe : ziarniniak grzybiasty, modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, pierwotne skórne chłoniaki T-komórkowe, terapia skierowana na skórę, zespół Sezary’ego.