Zespół metaboliczny u kobiet w okresie menopauzy - Stachowiak, Grzegorz; Zając, Agnieszka; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Zespół metaboliczny, choć jego istnienie jest przez niektórych negowane, jest szeroko rozpowszechniony w populacji kobiet menopauzalnych, będąc obecnie zarówno poważnym problemem zdrowotnym, jak i socjoekonomicznym. W pracy autorzy przedstawiają najnowsze dane dotyczące epidemiologii, diagnostyki i leczenia tego zespołu, koncentrując się w szczególności na wpływie, jaki na poszczególne jego elementy wywiera terapia hormonalna okresu menopauzy.