Ekspresja białek Id2 w nowotworach złośliwych jajnika - Czekierdowska, Sylwia; Czekierdowski, Artur; Kotarski, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Białka z grupy Id mogą istotnie wpływać na angiogenezę i rozsiew nowotworów złośliwych. Celem pracy było zbadanie, czy ocena ekspresji białek z grupy Id2 w guzach złośliwych jajnika ma związek ze stopniem zróżnicowania histologicznego i zaawansowania klinicznego tych nowotworów. Średnia wieku operowanych 49 kobiet wynosiła 56,1 ±12,7 roku (zakres 27–80 lat), w tym 18 (36,7%) pacjentek było przed menopauzą. W badaniu histologicznym ponad połowa guzów złośliwych była rakami surowiczymi (n = 26), rozpoznano ponadto 14 raków śluzowych, 5 endometrioidalnych oraz 4 guzy przerzutowe. Ekspresję białka Id2 jako obecność odczynów barwnych o różnej intensywności stwierdzono w 40 przypadkach nowotworów złośliwych jajnika. W ponad 40% przypadków (n = 17) odnotowano wysoką ekspresję białka Id2. W pozostałych 9 (19%) przypadkach nie stwierdzono odczynów barwnych w komórkach nowotworowych. Wszystkie te guzy były rakami surowiczymi. Reakcje barwne widoczne były zarówno w jądrach komórkowych, jak i w cytoplazmie komórek nowotworowych oraz w komórkach wokół mikronaczyń bezpośrednio sąsiadujących ze światłem kapilary. W 19 z 25 przypadków (76%) raków mało zaawansowanych klinicznie stwierdzono ekspresję Id2 o średnim lub dużym nasileniu. Stopień zróżnicowania histologicznego guza złośliwego jajnika miał istotny wpływ (p = 0,009) na ekspresję białka Id2. W guzach nisko zróżnicowanych (G3) ponad 60% (12 z 18) charakteryzowało się średnią lub dużą ekspresją Id2 (5–9 pkt). Status menopauzalny nie wpływał istotnie na intensywność ekspresji Id2. Wysoką ekspresję białka Id2 (7–9 pkt) obserwowano zarówno u kobiet przed menopauzą (39%), jak i po menopauzie (32%), ale brak ekspresji Id2 był charakterystyczny przede wszystkim dla kobiet po menopauzie (8 z 9 przypadków). Na podstawie wyników przeprowadzonych badań autorzy sądzą, że badanie ekspresji białka Id2 może być wykorzystane jako dodatkowy parametr charakteryzujący różne typy złośliwych guzów jajnika u kobiet.