Znaczenie mechanizmów naprawy DNA w procesie transformacji nowotworowej u kobiet w okresie menopauzy - Romanowicz-Makowska, Hanna; Smolarz, Beata; Makowski, Marcin; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
System naprawy DNA bierze udział w utrzymaniu integralności genomu ulegającego zmianom pod wpływem czynników egzogennych i endogennych. U człowieka bezpośrednio w proces naprawy są zaangażowane produkty białkowe ponad 70 genów, które uczestniczą w kilku systemach naprawczych. Proces naprawy zazwyczaj obejmuje dwa etapy – wycięcie uszkodzenia i syntezę naprawczą. Tak działają systemy naprawy przez wycinanie zasad, przez wycinanie nukleotydów i naprawy błędnie sparowanych zasad. Odmiennie przedstawia się działanie systemu naprawy przez bezpośrednią rewersję uszkodzenia – mamy wówczas do czynienia jedynie z jednoetapowym procesem, podczas którego zostaje zachowana integralność łańcucha fosfodiestrowego DNA oraz systemu naprawy rekombinacyjnej. Defekty białek uczestniczących bezpośrednio w naprawie DNA i jej regulacji są związane ze zwiększoną podatnością na nowotwory oraz takimi zaburzeniami, jak zahamowanie wzrostu, postępujące zwyrodnienie układu nerwowego, opóźnienie umysłowe, obniżenie odporności czy przyspieszenie procesu starzenia.