Zastosowanie flukonazolu w leczeniu nawracających zapaleń drożdżakowych pochwy i sromu – przegląd piśmiennictwa - Niemiec, Tomasz; Kajdy, Anna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Jednym z najczęstszych problemów, z jakim kobiety zgłaszają się do ginekologa, jest drożdżakowe zapalenie pochwy i sromu. Dolegliwość ta jest powodem 20–40% wszystkich porad ginekologicznych. W Stanach Zjednoczonych jest to druga co do częstości przyczyna zakażeń i zapaleń pochwy. Bardzo ważnym aspektem omawianego zagadnienia jest ustalenie właściwego rozpoznania z uwględnieniem badania klinicznego, pełnego wywiadu oraz dostępnych badań laboratoryjnych. Najczęściej spotykanymi szczepami zarówno w przypadku sporadycznych, jak i nawracających zakażeń oraz zapaleń pochwy i sromu są Candida albicans, aczkolwiek w ostatnich latach obserwuje się narastający udział innych szczepów. Idealny lek przeciwgrzybiczy jest łatwy w podawaniu, najlepiej w postaci doustnej, skuteczny w krótkotrwałej terapii, o szerokim zakresie działania, powodujący całkowitą eradykację grzybni, a tym samym zapobiegający nawrotom, przynoszący szybką ulgę pacjentce, niedający objawów ubocznych, tani i bezpieczny w ciąży. W terapii przewlekłej zaproponowanej przez Sobol i wsp. flukonazol okazał się efektywny w zapobieganiu nawrotom zakażeń i zapaleń drożdżakowych pochwy i sromu. Nawroty nie wystąpiły w kolejnych miesiącach obserwacji (odpowiednio w 6., 9., 12 mies.) u 90,8, 79,2 i 42,9% kobiet w porównaniu z grupą otrzymującą placebo , w której nawroty stwierdzono odpowiednio w 35,9, 27,8 i 21,9%. Średni okres do wystąpienia nawrotu w grupie otrzymującej terapię podtrzymującą wynosił 10,2 mies. w porównaniu z 4 mies. w grupie placebo (p < 0,001). Na świecie wiele problemów z terapią przeciwgrzybiczą wynika z powszechnej dostępności środków przeciwgrzybicznych bez zaleceń lekarza. W Polsce ten problem jeszcze nie jest tak nasilony ze względu na dużo mniejszą dostępność leków w tej postaci. Na świecie obserwuje się rosnącą oporność szczepów Candida wynikającą ze zjawiska samoleczenia.