Wpływ całkowitego usunięcia macicy na zaburzenia motoryki pęcherza moczowego i zaburzenia statyki narządu rodnego - Szmuklerz-Kajdos, Elżbieta; Lau, Katarzyna; Wieczorek, Marek; Puto, Wojciech; Bobeff, Artur; Rutkowska, Beata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Wstęp: Zaburzenia statyki mogą dotyczyć przedniej lub tylnej ściany pochwy, sklepień pochwy, a także macicy i często są związane z czynnością dolnych dróg moczowych. Cel: Wpływ całkowitego usunięcia macicy na zaburzenia statyki dna miednicy i motorykę pęcherza moczowego. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 38 pacjentek, u których wykonano ocenę zaburzeń statyki narządu rodnego i motoryki pęcherza moczowego po zabiegu usunięcia macicy. Wyniki: Zaburzenia statyki narządu rodnego stwierdzono u ok. 47% operowanych kobiet, natomiast nietrzymanie moczu u 42%. Wnioski: Usunięcie macicy przyczynia się do powstania zaburzeń statyki dna miednicy i nietrzymania moczu, głównie o charakterze wysiłkowym.