Ocena zysków i strat związanych z menopauzą a intensywność objawów menopauzalnych. Analiza w oparciu o teorię zachowania zasobów Stevana E. Hobfolla - Bielawska-Batorowicz, Eleonora; Mikołajczyk, Marzena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Cel pracy: Celem badań przeprowadzonych z wykorzystaniem teorii zachowania zasobów (conservation of resources – COR) było: • ustalenie, jakie zasoby są tracone, a jakie pozyskiwane w okresie okołomenopauzalnym, • wykazanie związku pomiędzy oceną zysków i strat a intensywnością objawów menopauzalnych oraz związku pomiędzy postawą wobec menopauzy a oceną zysków i strat, jakich doświadczały kobiety w okresie okołomenopauzalnym. Materiał i metody: W badaniach uczestniczyło 91 kobiet w wieku 47–55 lat, z których 43 stosowały terapię hormonalną (hormone therapy – HT). Wśród kobiet, które nie przyjmowały HT (n = 48), 35 miesiączkowało nieregularnie rok przed badaniem, u 13 od ostatniego krwawienia miesiączkowego upłynęło co najmniej 12 mies. Narzędzia badawcze to polskie wersje kwestionariusza Menopause Representation Questionnaire (MRQ) oraz Kwestionariusza oceny zasobów. Wyniki: Uczestniczki badań wskazały na różne straty i zyski w ostatnim roku – kobiety stosujące HT częściej na zyski i straty dotyczące zasobów związanych z sytuacją osobistą, kobiety, którym nie podawano HT, na zyski dotyczące sytuacji rodzinnej i na straty dotyczące stanu zdrowia. Stwierdzono istotne korelacje pomiędzy niską oceną zysków i wysoką oceną strat a dużą intensywnością objawów, a także korelacje pomiędzy przekonaniami o menopauzie a oceną zysków i strat. Z wysoką oceną zysków i niską oceną strat współwystępowały przekonania o krótkotrwałości uciążliwych zmian menopauzalnych i możliwości kontroli nad okresem menopauzalnym. Wnioski: Badania pokazały zasadność stosowania teorii COR S. Hobfolla do analizowania okresu okołomenopauzalnego.