Czy istnieje model opieki nad chorym przewlekle w Unii Europejskiej? - Kurpas, Donata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W pracy przeanalizowano występowanie chorób przewlekłych oraz najistotniejsze wskaźniki modelu opieki nad chorymi przewlekle w programach europejskich. Różne składowe modelu tej opieki pozwalają na lepsze zrozumienie opieki zdrowotnej realizowanej w ramach praktyki lekarza rodzinnego. Jednak to przede wszystkim profesjonalizm zespołu praktyki w wypełnianiu nowych ról, podziale zadań i realizacji nowoczesnych strategii w opiece nad przewlekle chorymi stanowią szansę dla praktyk lekarzy rodzinnych w przyszłości.