Co nowego w diagnostyce i terapii schorzeń układu pokarmowego - Rydzewska, Grażyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W pracy omówiono wybrane zagadnienia dotyczące postępów w diagnostyce i leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Scharakteryzowano badanie jelita grubego kapsułką endoskopową (endoskopia przewodu pokarmowego), skupiając się na zaletach i wadach metody oraz jej klinicznej przydatności. Przy omawianiu poprawy wczesnej diagnostyki chorób nowotworowych podkreślono zastosowanie laserowej endomikroskopii konfokalnej, która pozwala uzyskiwać obrazy histologiczne in vivo , lepiej rozpoznawać wczesne zmiany neoplazmatyczne oraz precyzyjniej wykonywać biopsję. Przedstawiono także nowe kierunki endoskopii dolnego odcinka przewodu pokarmowego – niebolesne kolonoskopie wykonane sprzętem jednorazowym. Postępy farmakoterapii, uwzględnione w opracowaniu, dotyczą możliwości leczenia biologicznego nie tylko choroby Leśniowskiego-Crohna, ale także wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, nowości w badaniach nad probiotykami, zastosowania nowego antybiotyku – rifaksyminy, oraz nowego spojrzenia na leczenie ostrego zapalenia trzustki (OZT) poprzez dotętniczą infuzję inhibitora proteolizy i antybiotyku.