Antybiotykoterapia bakteryjnych zakażeń przewodu pokarmowego – Helicobacter pylori, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni - Albrecht, Piotr; Kotowska, Maria (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W artykule omówiono epidemiologię, rozpoznawanie i zasady leczenia zakażeń wywoływanych przez Helicobacter pylori, Campylobacter jejuni i Yersinia enterocolitica. Wobec szybkiego narastania oporności bakterii na antybiotyki, decyzja o rozpoczęciu antybiotykoterapii powinna być ostrożna i wyważona.