Jak pomóc choremu na zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem? - Stankiewicz, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Przedstawiono problemy, z jakimi spotyka się chory na zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem zarówno na skutek pojawienia się, jak i postępu choroby prowadzącej do nieuchronnej znacznej utraty widzenia. Omówiono możliwości współpracy z chorym, jego rodziną, lekarzem rodzinnym, okulistą, która w sytuacji kryzysowej daje pacjentowi szansę na godne życie z tą ciężką, degradującą fizycznie i psychicznie chorobą.