Warunki, które trzeba spełnić, by skutecznie leczyć osteoporozę - Horst-Sikorska, Wanda; Wawrzyniak, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Skuteczne leczenie osteoporozy zależy od dostatecznie wczesnego rozpoznania zagrożenia chorobą i właściwego postępowania niefarmakologicznego i farmakologicznego. Z pewnością lepsze jest zapobieganie niż leczenie. Do efektywnej terapii niezbędna jest właściwa współpraca z chorymi. Rozpoznanie i leczenie chorób towarzyszących jest warunkiem, który, tak jak w przypadku innych chorób przewlekłych, ma praktyczne znaczenie u chorych na osteoporozę.