Konfrontacja z grypą - Brydak, Lidia B. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Co roku z powodu grypy choruje 5–25% populacji na świecie, umiera do miliona osób. Coraz to nowe przypadki zachorowań i zgonów z powodu wirusów ptasiej grypy ludzi w różnych krajach i w różnym przedziale wiekowym zmuszają do prowadzenia właściwej polityki mającej na celu zmniejszenie skutków ewentualnej pandemii. Mimo zaleceń Komitetu Doradczego ds. Szczepień, Amerykańskiej Akademii Pediatrii oraz 13 międzynarodowych towarzystw naukowych niechętnie stosuje się jedyną najtańszą, najskuteczniejszą formę profilaktyki, czyli szczepienia. W sezonie epidemicznym 2007/2008 w Polsce zaszczepiło się jedynie 5,6% populacji, w tym wśród dzieci do 4. roku życia zaledwie 1,1%, a dzieci w przedziale wiekowym 5.–14. roku życia tylko 1,9%.