Badania i sporządzanie dokumentacji medycznej w przypadku ofiar przestępstw na tle seksualnym - Trnka, Jakub; Drobnik, Jarosław; Susło, Robert (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W praktyce lekarza rodzinnego mogą pojawiać się pacjenci nie tylko z samoistnymi schorzeniami, ale również ofiary różnych wypadków i przestępstw. Szczególną kategorią pacjenta jest osoba będąca ofiarą przestępstwa na tle seksualnym. Taki pacjent wymaga szczególnego postępowania, które obejmuje zebranie wywiadu lekarskiego nakierowanego na okoliczności zdarzenia, badanie lekarskie z odnotowaniem śladów obrażeń, zabezpieczenie ewentualnego materiału biologicznego do dalszych badań oraz udzielenie pacjentowi zaleceń, co do dalszego postępowania. Wszystkie uzyskane w czasie badania lekarskiego informacje i wyniki badań muszą zostać odnotowane w dokumentacji medycznej. Jest to bardzo istotne, ponieważ może się zdarzyć, że lekarz rodzinny będzie jedynym lekarzem, który miał kontakt z tym pacjentem krótko po zdarzeniu, a sporządzona przez niego dokumentacja będzie bardzo ważnym materiałem dla organów ścigania w postępowaniu karnym.