Dokumentacja lekarza rodzinnego jako źródło dowodów w przypadku przestępstw przeciwko życiu i zdrowiu - Susło, Robert; Drobnik, Jarosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Dokumenty medyczne sporządzane przez lekarzy rodzinnych mają niejednokrotnie kluczowe znaczenie w procesach karnych dotyczących przestępstw przeciwko życiu i zdrowiu, przy czym pacjent może występować zarówno w roli ofiary, jak i podejrzanego, a niekiedy podejrzanym o popełnienie przestępstwa tego rodzaju może być także lekarz. Aby dokumenty medyczne były wiarygodnym i użytecznym źródłem informacji dla sądów, muszą spełniać szereg warunków zarówno formalnych, jak i merytorycznych. Znajomość reguł obowiązujących przy kwalifikacji karnej obrażeń ciała umożliwia lekarzom rodzinnym sporządzanie dokumentacji medycznej w sposób pozwalający na późniejsze efektywne wykorzystanie sporządzonych przez nich dokumentów medycznych w procesie opiniowania.