Wstępna ocena przydatności termoresekcji metodą Habiba w leczeniu guzów narządów miąższowych - Tenderenda, Michał; Biernacki, Maciej; Masłowski, Zbigniew; Godlewski, Janusz; Snarska, Jadwiga (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Cel pracy: Wstępna ocena przydatności klinicznej techniki termoresekcji metodą Habiba do operacji guzów narządów miąższowych. Materiał i metody: Na Oddziale Klinicznym Chirurgii Onkologicznej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie 7.02.2008 r. rozpoczęto stosowanie termoresekcji metodą Habiba do leczenia nowotworów wątroby i nerek. Autorzy wykonali w ciągu 8 mies. 5 termoresekcji nerek i 3 termoresekcje wątroby tą nową techniką. Do zabiegów użyto generatora firmy Rita i elektrody Habib 4X Celem pracy była wstępna ocena nowej techniki termoresekcji sposobem Habiba do usuwania guzów narządów miąższowych. Wyniki: Czas zabiegu i pobytu w szpitalu skrócił się. Wszyscy pacjenci dobrze znieśli zabiegi operacyjne. Tylko w jednym przypadku zaszła konieczność transfuzji śródoperacyjnej. Powikłań pooperacyjnych nie zanotowano. Wnioski: 1. Termoresekcja metodą Habiba wydaje się być szybką, bezpieczną i skuteczną, a przez to bardzo przydatną techniką operacyjnego leczenia guzów nerek i wątroby dzięki: • umożliwieniu operowania w polu prawie bezkrwawym, • znacznemu skróceniu czasu zabiegu, • zminimalizowaniu ryzyka powikłań. 2. Autorzy sądzą, że przed tą metodą jest wielka przyszłość i powinna ona znaleźć stałe miejsce wśród technik chirurgicznych po potwierdzeniu jej zalet na większych grupach chorych z guzami nerek i wątroby. 3. Metoda ta dzięki odpowiednim końcówkom może mieć również zastosowanie w technice laparoskopowej. 4. Ponadto w przypadku niektórych mało zaawansowanych guzów nerek możliwe jest odstąpienie od całkowitej nefrektomii.