Kliniczne objawy raka jelita grubego – badanie retrospektywne - Banaszkiewicz, Zbigniew; Tojek, Krzysztof; Jarmocik, Paweł; Frasz, Jacek; Jawień, Arkadiusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Rak jelita grubego (RJG) przebiega skrycie, ale nawet we wczesnym stadium często wywołuje objawy. Bardzo istotne jest, by lekarz wiedział, o co należy pytać chorego, jak również edukacja społeczeństwa, na jakie objawy należy zwrócić szczególną uwagę. Celem pracy była retrospektywna ocena rodzaju i częstości występowania objawów klinicznych, z powodu których zgłaszali się chorzy na RJG, oraz ich zależność od wieku, płci, stopnia zaawansowania raka i lokalizacji guza. Dokonano oceny dokumentacji medycznej 453 kolejnych chorych leczonych w Klinice w latach 1994–2001 z powodu pierwszorazowo wykrytego RJG. W tej grupie było 379 chorych objawowych. Analizie poddano występowanie objawów klinicznych u chorych na RJG w zależności od wieku, płci, stopnia zaawansowania raka i lokalizacji guza. Zgromadzone dane poddano analizie statystycznej. Najczęściej występującym objawem klinicznym u chorych na RJG było krwawienie z odbytu (51,45%) oraz zmiana rytmu wypróżnień pod postacią zaparć (25,33%) lub biegunek (21,11%). Stwierdzono, że u chorych na RJG zarówno krwawienie z odbytu, jak i anemia czy istotna utrata masy ciała występują statystycznie częściej w starszym wieku. Wraz ze wzrostem zaawansowania RJG statystycznie częściej występowały takie objawy, jak ból brzucha, biegunka i istotna utrata masy ciała. Największy wpływ na występowanie objawów klinicznych u chorych na RJG miała lokalizacja guza. Różnice występowania objawów klinicznych pod postacią krwawienia z odbytu, biegunek, utraty masy ciała były znamienne statystycznie.