Stosowanie medycyny niekonwencjonalnej wśród amazonek - Humańska, Marzena A.; Nowicki, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Cel pracy: Rak piersi zajmuje pierwsze miejsce wśród nowotworów złośliwych występujących u kobiet. Leczenie chorych na raka piersi jest uzależnione od stopnia nasilenia choroby. Oprócz leczenia konwencjonalnego kobiety nierzadko korzystają z terapii dodatkowych. Celem pracy jest zbadanie, jaki odsetek amazonek korzysta z medycyny niekonwencjonalnej. Materiał i metody: Badania pilotażowe przeprowadzono wśród kobiet zrzeszonych w Klubie Amazonek na terenie powiatu bydgoskiego. Grupę badawczą stanowiło 20 kobiet. Do badań użyto ankiety własnej konstrukcji, z metryczką pytań socjodemograficznych. Wyniki: Średnia wieku badanych wynosiła 56 lat. Ponad połowa badanych mieszkała w mieście (85%), a 3 osoby na wsi. Prawie 3/4 respondentek miało średnie wykształcenie (11 osób), 4 kobiety legitymowały się wykształceniem wyższym, a po 2 osoby miały wykształcenie zawodowe i podstawowe. Wśród respondentek 35% stosowało leczenie niekonwencjonalne, które większość z nich wprowadziła do swojej terapii po leczeniu onkologicznym. Najczęściej stosowane metody leczenia niekonwencjonalnego to: ziołolecznictwo, chiropraktyka, medycyna chińska i masaż. Połowa badanej populacji uważa, że z leczenia niekonwencjonalnego powinno korzystać się za wiedzą i zgodą lekarza. Popularność stosowania medycyny niekonwencjonalnej zdaniem badanych kobiet wynika z mniejszych działań ubocznych oraz faktu, że leczenie niekonwencjonalne naśladuje naturę (35%). Większość badanej populacji uważa, że zastosowanie leczenia niekonwencjonalnego nie miało wpływu na poprawę ich stanu zdrowia. Wnioski: 1. Większość badanych kobiet zrzeszonych w Klubie Amazonek nie korzystało z terapii niekonwencjonalnej (65%), natomiast 25% badanych zaczęło stosować leczenie niekonwencjonalne po leczeniu onkologicznym. 2. Najczęściej stosowanymi przez amazonki metodami medycyny niekonwencjonalnej były ziołolecznictwo, chiropraktyka, medycyna chińska i masaż. 3. Korzystanie z terapii niekonwencjonalnej – zdaniem większości amazonek – powinno odbywać się za zgodą i wiedzą lekarza. 4. Zastosowanie leczenia niekonwencjonalnego wg większości badanej populacji amazonek nie miało wpływu na poprawę ich stanu zdrowia.