Pierwotny perforowany rak w uchyłku prawdziwym wstępnicy - Korczewska-Niegierysz, Emilia; Kędra, Bogusław; Grassman, Magdalena; Zaręba, Konrad; Roszkowski, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Rak i choroba uchyłkowa są powszechnymi schorzeniami jelita grubego, natomiast rak rosnący w uchyłku jest spotykany wyjątkowo rzadko. Uchyłek jest określeniem morfologicznym opisującym uwypuklenie ściany jelita. Najczęściej spotyka się uchyłki rzekome, które wyścielone są jedynie przez błonę śluzową i otrzewną. Uchyłki prawdziwe mają ścianę zbudowaną ze wszystkich warstw jelita, są najczęściej wrodzone i zlokalizowane po prawej stronie okrężnicy. Uchyłki rzekome umiejscawiają się głównie po lewej stronie okrężnicy, szczególnie w esicy. Pojawiają się zazwyczaj w 5.–6. dekadzie życia. Szacuje się, że blisko 70% populacji w wieku podeszłym jest dotknięte tym schorzeniem. Choroba uchyłkowa może przebiegać bezobjawowo bądź ulec powikłaniom. Jednym z powikłań choroby uchyłkowej są krwawienia z przewodu pokarmowego oraz stany zapalne. Mogą powstawać ropnie oraz przetoki, najczęściej esiczo-pęcherzowe i esiczo-pochwowe. Wyjątkowo rzadko w uchyłkach prawdziwych jelita grubego rozwija się rak pierwotny. Celem pracy jest przedstawienie rzadkiego przypadku pacjentki z prawdziwym uchyłkiem wstępnicy, w którym rozwinął się rak okrężnicy.