Akredytacyjna ściema - Murkowski, Maciej; Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Na ścianach wielu szpitali wiszą oprawione w ramki certyfikaty i dyplomy. Pacjent od wejścia ma wrażenie, że w takim szpitalu otrzyma właściwą opiekę. Niestety, od samych dyplomów i certyfikatów jakość nie wzrasta. Trudno bowiem mówić o jakości, skoro system certyfikowania nie przystaje do wyzwań współczesności. Zresztą system akredytacji krakowskiej tworzony był ponad 10 lat temu, a w opiece zdrowotnej to cała epoka. Środki zaradcze? Licencjonowanie wszystkich – czyli publicznych i niepublicznych – zakładów opieki zdrowotnej w oparciu o jasne kryteria. Odpowiedzialność za licencjonowanie powinien wziąć na siebie rząd – bo to rząd konstytucyjnie odpowiada za politykę zdrowotną w Polsce. Cywilizowane kraje tak właśnie działają. Efekt – to z jednej strony wysoka jakość, a z drugiej racjonalizacja wydatków.