Zapaleńcy reformy - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2009)
Mija dziesięć lat od wprowadzenia powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego. O tym, co się udało, a co jeszcze trzeba zrobić w dyskusji redakcyjnej dawni reformatorzy-pionierzy: Anna Knysok, Teresa Kamińska, Zbigniewa Nowodworska i Wojciech Maksymowicz. Ich diagnoza obecnej sytuacji to brnięcie w biurokratyczne procedury i lęk przed kontynuowaniem przerwanych reform. Pocieszają się jednak, że nie wszystko zostało zniweczone.