Liczydła na własny użytek - Matusewicz, Wojciech; Musiałowicz, Andrzej (Menedżer Zdrowia, 2009)
Wielokrotnie pisaliśmy, że nie ma wiarygodnych danych na temat kosztów świadczeń zdrowotnych. Takich danych potrzebuje też Agencja Oceny Technologii Medycznych. Jest światełko w tunelu, więc może za kilka lat sytuacja się zmieni. Dyrektor AOTM Wojciech Matusewicz i jego zastępca Andrzej Musiałowicz opisują projekt zbierania takich danych z zakładów opieki zdrowotnej. Analiza ich pozwoli na wskazanie grupy świadczeń szczególnie kosztochłonnych lub takich, których stosowanie powinno zostać ograniczone ze względu na istnienie innego, równie efektywnego, ale mniej kosztownego rozwiązania. Niewątpliwie trzeba się zgodzić z autorami, że czeka nas praca u podstaw. Nie od razu Rzym zbudowano.