Prawdziwy koszt - Kolasa, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Laicy uważają, że wystarczy jedynie wziąć pod uwagę cenę leku, a następnie sprawdzić możliwości płatnika, a już można podjąć decyzję o refundacji danej terapii. Niestety, tak łatwo nie jest. O tym, czy daną terapię warto refundować, decydują też koszty pośrednie. Istnieją drogie terapie farmakologiczne, umożliwiające choremu uniknięcie określonych kosztownych procedur medycznych i równocześnie pozwalające mu zachować aktywność zawodową. Czy zaniechując ich refundacji nie stwarzamy w związku z tym większych kosztów po stronie płatnika, ZUS i rynku pracy? O tym w artykule Katarzyny Kolasy.