Podobny to nie taki sam - Bondaryk, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Prawdopodobnie już w 2009 r. Polska będzie musiała uporać się z problemem wpisania na listę leków refundowanych pierwszego leku biopodobnego. Kraje ościenne, w tym Czechy, musiały odpowiedzieć na pytanie, jak zakwalifikować w kategoriach refundacyjnych lek biopodobny – jako oryginał czy lek generyczny. Katarzyna Bondaryk, ekspert w dziedzinie prawa farmaceutycznego z kancelarii Hogan & Hudson rozważa, czy Polacy nie powinni znaleźć innej drogi: lek biopodobny uznać za produkt sui generis – nową kategorię, funkcjonującą na równi z lekami oryginalnymi i odtwórczymi.