KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHCzy poziom białka C-reaktywnego przed operacjami kardiochirurgicznymi z najczęstszych wskazań pomaga przewidzieć powikłania w szpitalnym okresie pooperacyjnym? - Bitner, Mirosław; Jander, Sławomir; Walczak, Andrzej; Bartczak, Karol; Misztal, Małgorzata; Jegier, Bogdan; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Wyniki badań na ten temat są rozbieżne i używane są w nich różne wartości graniczne białka CRP. Cel: Odpowiedź na pytanie: Czy przedoperacyjne CRP >5 mg/L zwiększa ryzyko migotania przedsionków i innych powikłań po operacjach serca? Materiał i metody: Badano 85 chorych (w wieku od 21 do 78 lat, 24 kobiety i 61 mężczyzn), 59 operowanych z powodu choroby wieńcowej (51 w krążeniu pozaustrojowym, 8 bez niego) i 26 z powodu wad zastawkowych. 39 (45,8%) z nich miało zwiększone przedoperacyjne stężenie CRP (6,7–131,2; 24,97±24,71 mg/L), a 46 prawidłowe (0–4,5; 1,78±1,11 mg/L; p<0,001). W dwóch parach przeciwstawnych grup chorych: 1) z napadowym migotaniem przedsionków i z rytmem zatokowym oraz 2) z innymi powikłaniami i bez powikłań porównano za pomocą odpowiednich metod statystycznych wiek, płeć, przedoperacyjne CRP i frakcję wyrzutową lewej komory oraz leukocytozę i odsetek granulocytów przy wypisie. Ponadto wyznaczono krzywe operacyjno-charakterystyczne (ROC) dla CRP w obu parach grup. Wyniki: Pacjenci z powikłaniami byli starsi i mieli wyższe maksymalne CKMB (p<0,05) niż pacjenci bez powikłań, natomiast inne parametry nie były istotnie różne. Nie było różnic między chorymi z AF i rytmem zatokowym. Krzywe ROC potwierdziły, że przedoperacyjne CRP nie różnicuje chorych i nie ma sensu poszukiwanie innego punktu granicznego. Wnioski: Podwyższone przed operacją stężenie CRP nie prognozuje powikłanego wczesnego okresu pooperacyjnego. Nie można też znaleźć lepszej prognostycznie wartości granicznej. Powikłania, z wyjątkiem FA, występowały u chorych starszych i z uszkodzeniem mięśnia sercowego, obrazowanego przez CKMB. Mimo braku dowodów statystycznych należy rozważyć opóźnienie operacji planowych u chorych z bardzo wysokim CRP.