KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHWydolność fizyczna i funkcjonowanie psychospołeczne chorych zakwalifikowanych do zabiegu wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych - Płaszewska-Żywko, Lucyna; Myrdko, Urszula (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Zaawansowana choroba niedokrwienna serca powoduje stopniowe pogarszanie się sprawności fizycznej pacjentów, co może negatywnie wpływać na ich stan emocjonalny i pełnienie ról społecznych. Cel pracy: Ocena funkcjonowania fizycznego i psychospołecznego chorych oczekujących na operację wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych (CABG). Materiał i metody: Grupę badawczą stanowiło 112 chorych (82% mężczyzn) w wieku 30–81 lat. W badaniach zastosowano: 1) kwestionariusz ankiety, 2) klasyfikację czynnościową dusznicy bolesnej według Kanadyjskiego Towarzystwa Kardiologicznego (CCS), 3) skalę DCFC (ang. Dartmuouth Coop Function Charts), oceniającą kondycję fizyczną, stan emocjonalny, aktywność społeczną, ból, postrzeganie własnego zdrowia i wsparcie społeczne, 4) Geriatryczną Skalę Depresji, 5) kwestionariusz wsparcia społecznego, 6) analizę dokumentacji medycznej. Wyniki: U większości chorych (58%) stwierdzono obniżoną frakcję wyrzutową lewej komory (EF <50%) i znaczne ograniczenia w wykonywaniu wysiłków fizycznych (u 47,3% w skali DCFC, 53% w skali CCS). Nasilenie bólu wieńcowego negatywnie wpływało na jakość życia (p=0,007) i samoocenę stanu zdrowia (p<0,001) oraz zwiększało ryzyko depresji. U połowy badanych choroba wpłynęła na ograniczenie kontaktów społecznych i zaburzenia nastroju. Wnioski: Kondycja fizyczna pacjentów oczekujących na zabieg CABG jest w dużym stopniu upośledzona, co negatywnie wpływa na ich postrzeganie zdrowia i stan emocjonalny. U dość dużej grupy pacjentów występują utrudnienia w realizacji aktywności społecznych.