PRAWO W MEDYCYNIEPrzestrzeganie prawa pacjenta do intymności podczas udzielania świadczeń zdrowotnych przez personel medyczny - Wroński, Konrad; Cywiński, Jarosław; Depta, Adam; Bocian, Roman; Dziki, Adam (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Jednym z podstawowych praw pacjenta jest prawo do intymności podczas udzielania świadczeń medycznych przez personel. Lekarz udzielający pacjentom świadczeń medycznych powinien przykładać szczególną wagę do poszanowania intymności chorych. Dla każdego chorego intymność jest bardzo wrażliwą, poufną i osobistą sferą życia. Akty prawne mówiące o tym prawie zostały zapisane w Ustawie o zakładach opieki zdrowotnej, Ustawie o zawodach lekarza i lekarza dentysty i Kodeksie Etyki Lekarskiej. Cel pracy: Celem pracy była ocena przestrzegania prawa pacjenta do intymności podczas udzielania świadczeń zdrowotnych przez personel medyczny. Materiał i metody: Grupa 250 pacjentów przebywających w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. dr. Mikołaja Pirogowa w Łodzi została poddana badaniu przeprowadzonemu ankietą własnego opracowania, w której zastosowano narzędzia badające przestrzeganie prawa pacjenta do intymności podczas udzielania świadczeń medycznych. Niezbędne obliczenia przeprowadzone zostały za pomocą pakietów STATISTICA 7.1 i EXCEL 2008. Wyniki: Analiza wyników badań wykazała, że tylko 65 (26%) respondentów uznało, że prawo do intymności podczas udzielania świadczeń medycznych nie było względem nich przestrzegane, a 185 (74%) ankietowanych było innego zdania. Wnioski: Prawo chorego do intymności podczas udzielania świadczeń medycznych jest jednym z podstawowych praw pacjenta. Personel medyczny zobowiązany jest do jego przestrzegania. Osoby łamiące prawo chorego do intymności podczas pobytu w szpitalu narażają się na sankcje prawne zapisane w kodeksie cywilnym.