WADY WRODZONEWłączenie spływu z żył wątrobowych do układu płucnego u dzieci z zespołem heterotaksji po zespoleniu żylno-płucnym - Mroczek, Tomasz; Jarosz, Jerzy; Skalski, Janusz H. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Pozostawienie ujścia żył wątrobowych do przedsionka u dzieci z zespołem heterotaksji po operacji sposobem Kawashima może stać się w okresie kilku lat przyczyną narastającej sinicy i niewydolności układu krążenia, głównie z powodu powstawania naczyniowych przetok tętniczo-żylnych w płucach. Opisujemy 2 dzieci po zespoleniu żylno-płucnym, u których włączono spływ z żył wątrobowych do układu płucnego, uzyskując istotny wzrost utlenowania krwi tętniczej.