TORAKOCHIRURGIAWystępowanie grzybów Candida w popłuczynach oskrzelikowo-pęcherzykowych u chorych z guzem nowotworowym płuca - Szymankiewicz, Maria; Dancewicz, Maciej; Bella, Mariusz; Kowalewski, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: W przebiegu raka płuca często występują zakażenia układu oddechowego. Rozpoznanie, szczególnie kandydozy płuc, jest trudne ze względu na brak charakterystycznych cech klinicznych. Cel pracy: Celem pracy była ocena występowania grzybów Candida w popłuczynach oskrzelikowo-pęcherzykowych (BAL). Próbowano również ocenić znaczenie izolacji Candida spp. w posiewach ilościowych BAL-u. Materiał i metody: Badaniem objęto 44 chorych, u których stwierdzono guz nowotworowy płuca. Materiał do badań mikrobiologicznych pobrany podczas bronchoskopii przesyłano do Zakładu Mikrobiologii w celu izolacji i identyfikacji grzybów. Wykonywano posiewy ilościowe BAL-u na podłoże Sabouraud agar (bioMérieux), stosując ezy kalibrowane (1:100 i 1:1000). Materiały posiewano również na podłoże Sabouraud agar z gentamycyną i chloramfenikolem (bioMérieux). Płytki inkubowano przez 5 dni w temp. 30°C. Grzyby drożdżopodobne identyfikowano zgodnie ze standardowymi metodami laboratoryjnymi. Wyniki były podawane w jednostkach tworzących kolonie na ml (cfu/ml). Wyniki: U 15 spośród 44 badanych pacjentów (34,09%) stwierdzono obecność grzybów Candida, w tym u 14 pacjentów występował jeden izolat, a u 1 pacjenta dwa izolaty. Najczęściej identyfikowanym gatunkiem był C. albicans. Izolację Candida spp. w ilości ł104 cfu/ml wykazano tylko u 3 pacjentów (6,82%). Niezależnie od wyniku posiewów ilościowych nie odnotowano u żadnego pacjenta klinicznych objawów zakażenia. Wnioski: Wśród chorych na raka płuca grzyby Candida spp., szczególnie C. albicans, izolowano często, ale sporadycznie otrzymywano wzrost w ilości ł104 cfu/ml. U wszystkich badanych pacjentów izolacja grzybów wskazywała na kolonizację drzewa oskrzelowego.