Artykuł oryginalny Angioplastyka objawowych zwężeń tętnic kręgowych z zastosowaniem stentów konwencjonalnych i pokrytych lekiem antymitotycznym - Paluszek, Piotr; Pieniążek, Piotr; Musiałek, Piotr; Przewłocki, Tadeusz; Kabłak-Ziembicka, Anna; Motyl, Rafał; Tekieli, Łukasz; Leśniak-Sobelga, Agata; Żmudka, Krzysztof; Tracz, Wiesława (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2009)
Cel: Analiza bezpośrednich i odległych wyników klinicznych i angiograficznych zabiegów angioplastyki objawowych (udar z tylnego kręgu unaczynienia, zaburzenia widzenia, nasilone zawroty głowy, nagłe upadki) zwężeń tętnic kręgowych z zastosowaniem konwencjonalnych stentów metalowych (BMS) i stentów uwalniających leki antymitotyczne (DES). Metody: Badaniem objęto 52 chorych (42 mężczyzn, 10 kobiet, wiek 65,9 ± 8,8 roku) hospitalizowanych z powodu objawowego zwężenia tętnicy kręgowej. Wszyscy chorzy po konsultacji neurologicznej zostali zakwalifikowani do zabiegu stentowania zwężenia. Efekt angioplastyki oceniano w badaniu angiograficznym i klinicznie bezpośrednio po zabiegu, klinicznie po 30 dniach oraz klinicznie i angiograficznie po średnio 12 (9–14) miesiącach. Wyniki: Zwężenia zlokalizowane były u 30 chorych w lewej tętnicy kręgowej, a u 22 w prawej. Implantowano 26 BMS i 26 DES. W wyniku zabiegu zmniejszono procent redukcji światła naczynia (ang. diameter stenosis) w miejscu zwężenia z 85,4 ± 9% do 4,3 ± 5,7% (p < 0,01). W 30-dniowej obserwacji u 47 (90,4%) chorych nie stwierdzono nawrotu objawów. Skuteczność kliniczna zabiegu utrzymała się u 40 (80%) chorych po 12 miesiącach. W badanej grupie w ciągu 12 miesięcy od zabiegu nie wystąpił udar mózgu lub móżdżku; wystąpiły natomiast 2 zgony wieńcowe. Po roku odsetek restenozy wynosił 23,1% w BMS vs 8,5% w DES. Wnioski: Angioplastyka tętnic kręgowych z implantacją stentu jest zabiegiem bezpiecznym i skutecznym pod względem redukcji objawów. Nasze wyniki pokazują, że stosowanie DES może się wiązać z istotną redukcją odsetka restenozy w obserwacji odległej. Konieczne jest przeprowadzenie dużego badania z randomizacją oceniającego skuteczność DES w porównaniu z BMS w leczeniu objawowych zwężeń tętnic kręgowych.