Artykuł przeglądowyAspekty patofizjologiczne wpływu insuliny na układ sercowo-naczyniowy i zachowanie ciśnienia tętniczego - Jasik, Mariusz; Karnafel, Waldemar (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Przedstawiono aktualne implikacje patofizjologiczne dotyczące wpływu metabolizmu glukozy i działania insuliny na układ sercowo-naczyniowy i zachowanie ciśnienia tętniczego na podstawie dostępnego piśmiennictwa. Omówiono wpływ glikemii i insulinemii, charakterystyczny w przebiegu cukrzycy ze współistniejącymi elementami zespołu metabolicznego. Klinicznymi konsekwencjami nadwagi oraz stanów przedcukrzycowych bądź cukrzycy typu 2 są zaburzenia wydzielania insuliny i występowanie oporności na insulinę. Dobrze poznano związek między hiperinsulinemią i insulinoopornością a występowaniem nadciśnienia tętniczego i rozwojem powikłań układu sercowo-naczyniowego.