Artykuł przeglądowyOtylość epidemią XXI wieku - Owecki, Maciej (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Obecnie coraz więcej osób jest otyłych. Otyłość – ze względu na rozpowszechnienie – stanowi ważny społeczny problem zdrowotny. Szczególnie negatywnym zjawiskiem jest zwiększenie częstości występowania nadwagi i otyłości. Najważniejszym niekorzystnym następstwem otyłości okazuje się zwiększenie umieralności, przy czym ryzyko zgonu zwiększa się ze wzrostem wskaźnika masy ciała (body mass index – BMI). W pracy przedstawiono dane epidemiologiczne dotyczące otyłości, a także jej powikłania kliniczne. Omówiono ponadto rolę tkanki tłuszczowej w patogenezie otyłości.