Artykuł przeglądowyAdiponektyna i paradoks adiponektyny w metabolizmie człowieka - Owecki, Maciej (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Adiponektyna, zwana także Arcp 30, adipoQ, apM-1 lub GBP28, jest białkiem zbudowanym z 247 aminokwasów i swoistym dla tkanki tłuszczowej. W pracy omówiono molekularne mechanizmy działania adiponektyny oraz kliniczne konsekwencje jej różnorodnego działania biochemicznego. Przedstawiono także powszechnie przyjęte poglądy o roli małych stężeń adiponektyny w rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 i dyslipidemii oraz zestawiono je z odmiennymi opiniami, uwzględniającymi paradoksalny związek hipoadiponektynemii i nadmiaru tkanki tłuszczowej.