Występowanie zespołu Sandifera w chorobie refluksowej przełyku u dzieci – opis trzech przypadków - Iwańczak, Barbara; Kosmowska-Miśków, Agnieszka; Mowszet, Krystyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
W pracy opisano trzy przypadki zespołu Sandifera u dzieci w wieku 8–18 mies. życia. W jednym przypadku rozpoznano chorobę refluksową przełyku i poporodowe uszkodzenie mózgu, w dwóch – chorobę refluksową przełyku. Wśród objawów zespołu Sandifera dominowały trudności w karmieniu, napady kręczu karku z towarzyszącymi ruchami dystonicznymi górnej połowy ciała. W leczeniu zastosowano inhibitory pompy protonowej, uzyskując poprawę lub ustąpienie objawów. Autorzy zwracają uwagę na konieczność wykonania badań diagnostycznych potwierdzających obecność patologicznego refluksu żołądkowo-przełykowego u dzieci z podejrzeniem zespołu Sandifera.