Ocena przydatności klinicznej oznaczania neopteryny u dzieci i młodzieży z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka i/lub dwunastnicy z zakażeniem i bez zakażenia Helicobacter pylori - Mierzwa, Grażyna; Parzęcka, Monika; Szaflarska-Popławska, Anna; Stefańska, Anna; Odrowąż-Sypniewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Streszczenie Wprowadzenie: Neopteryna jest nowoczesnym wskaźnikiem aktywności układu immunologicznego, mającym znaczenie w schorzeniach, w których dochodzi do pobudzenia odpowiedzi immunologicznej typu komórkowego. Z tego powodu może być wykorzystywana jako parametr różnicujący zakażenia wirusowe od bakteryjnych. Cel: Celem badania była ocena przydatności klinicznej oznaczania stężenia neopteryny w przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka i/lub dwunastnicy u dzieci z zakażeniem Helicobacter pylori (H. pylori) lub bez zakażenia tym drobnoustrojem. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 125 dzieci i młodzieży, pacjentów Przyklinicznej Poradni Gastroenterologicznej, leczonych z powodu dolegliwości bólowych brzucha, u których wykonano diagnostykę endoskopową górnego odcinka przewodu pokarmowego, rozpoznając przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka i/lub dwunastnicy z zakażeniem H. pylori i bez zakażenia. Badani byli w wieku 3–18 lat, przeciętnie 13,32 roku. Oznaczano stężenie neopteryny w surowicy, uznając za normę wartość 5,4 ±2,3 nmol/l. Badaną grupę ze względu na wyniki stężenia neopteryny podzielono na podgrupę o prawidłowym i o zwiększonym stężeniu. Wykonano analizę częstości w zależności od płci, wieku, rozpoznania makroskopowego i wyniku badania histopatologicznego na podstawie testów c2. Wyniki: Stężenie neopteryny mieściło się w granicach 4,5–35,20 nmol/l, ze średnią 6,10 nmol/l. Nie stwierdzono istotności statystycznej w stężeniu neopteryny w obu badanych grupach w zależności od obecności zapalenia błony śluzowej żołądka z zakażeniem H. pylori lub bez zakażenia. Nie stwierdzono także istotności statystycznej zależności stężenia neopteryny od płci analizowanych, rozpoznania makroskopowego i mikroskopowego zmian zapalnych żołądka i dwunastnicy. Wnioski: Stężenie neopteryny nie może być wskaźnikiem różnicującym zapalenie błony śluzowej żołądka i/lub dwunastnicy z towarzyszącym zakażeniem H. pylori lub bez zakażenia.