Rola pielęgniarki w leczeniu trombolitycznym chorych z ostrym niedokrwiennym udarem mózgu - Jaracz, Krystyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2009)
Nowoczesne zasady organizacji leczenia w ostrej fazie udaru niedokrwiennego mózgu przyczyniły się do zmniejszenia ryzyka zgonu i ciężkich utrwalonych deficytów neurologicznych u chorych. Aktualne postępowanie terapeutyczne obejmuje stosowanie leków przywracających przepływ krwi w zamkniętych naczyniach mózgowych (rt-PA). Warunkiem skuteczności i względnego bezpieczeństwa tego rodzaju terapii jest maksymalnie wczesne rozpoczęcie podawania leku – w ciągu 3 godz. od wystąpienia objawów, jak również ścisłe przestrzeganie protokołu leczenia przez personel medyczny. Rola pielęgniarki w tym zakresie jest kluczowa. Polega ona na organizowaniu i koordynowaniu działań diagnostycznych, na wczesnej ocenie oraz ciągłym monitorowaniu podstawowych parametrów życiowych i klinicznych oraz na dostarczaniu opieki pielęgniarskiej specyficznej dla ostrej fazy udaru mózgu.