Opieka pielęgniarska nad dzieckiem oparzonym - Markowska, Agnieszka; Szewczyk, Maria T. (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2009)
Najważniejszą zasadą w przypadku wszystkich rodzajów oparzeń u dzieci jest indywidualizowanie postępowania w doborze metod leczenia i pielęgnowania w zależności od wieku pacjenta, rozległości, umiejscowienia i głębokości rany oparzeniowej. W pracy przedstawiono kluczową rolę pielęgniarki w powrocie do zdrowia oparzonego dziecka.