Kliniczna ocena działania DHC Continus u chorych z bólem przewlekłym - Dobrogowski, Jan; Hilgier, Maciej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
DHC Continus jest opioidowym lekiem przeciwbólowym stosowanym do leczenia bólu przewlekłego, umiarkowanego i silnego. Celem badania byla ocena DHC Continus pod wzgledem skutecznosci działania w leczeniu bólu przewlekłego nowotworowego i nienowotworowego oraz ocena objawów ubocznych. W badaniu wzięło udział 91 pacjentów z natężeniem bólu ocenianym na ponad 4 w skali VAS podczas dotychczasowego leczenia. Pacjenci zostali podzieleni na 2 grupy: leczonych wcześniej nieopioidowymi lekami przeciwbólowymi oraz grupę, u której oprócz leków nieopioidowych stosowano słabe opioidy. Ocenę bólu w skali VAS przeprowadzano co 7 dni przez 4 tyg. badania. Wynik badania wskazuje, że DHC Continus jest skutecznym i bezpiecznym lekiem przeciwbólowym w leczeniu zarówno bólu przewlekłego pochodzenia nowotworowego, jak i nienowotworowego. Najczęściej występującymi objawami ubocznymi były zaparcia. Pozostałe objawy miały nieznaczne nasilenie i były przemijające. Ogólna ocena leczenia dokonana przez zarówno pacjenta, jak i lekarza była bardzo dobra i dobra, szczególnie dotyczyło to chorych z bólem nowotworowym.