Artykuły oryginalnePolimorfizm genu śródbłonkowo-naczyniowego czynnika wzrostu a podatność na raka podstawnokomórkowego skóry – badanie pilotażowe - Sobjanek, Michał; Zabłotna, Monika; Michajłowski, Igor; Urban, Marek; Nedoszytko, Bogusław; Mędrzycka-Dąbrowska, Wioletta; Włodarkiewicz, Adam; Roszkiewicz, Jadwiga (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: Naczyniowo-śródbłonkowy czynnik wzrostu (vascular-endothelial growth factor – VEGF) jest kluczowym czynnikiem zaangażowanym w neoangiogenezę. Opisano wiele polimorfizmów genu VEGF. Sugeruje się, że polimorfizm –1154G/A ma wpływ na poziom ekspresji cytokiny. Cel: Celem badań było określenie związku między polimorfizmem –1154G/A promotora genu VEGF a występowaniem raków skóry. Materiał i metody: Badano 100 osób z rakiem podstawnokomórkowym (basal cell carcinoma – BCC) i 240 osoby zdrowe. Polimorfizm –1154G/A promotora genu VEGF z DNA oznaczano metodą allelospecyficznej reakcji cyklicznej polimerazy (ARMS-PCR). Wyniki analizowano statystycznie za pomocą testu c2 z poprawką Yatesa. Wyniki: W grupie badanej statystycznie rzadziej w porównaniu z grupą kontrolną obserwowano genotyp AA (3 vs 16,2%, p = 0,0014). W grupie chorych znamiennie rzadziej występował ponadto allel A (30,5 vs 40%, p = 0,0246). Wnioski: Prezentowane wyniki sugerują rolę polimorfizmu –1154G/A promotora genu VEGF w etiopatogenezie BCC.